Karnawał to czas, gdy częściej niż zwykle spotykamy się ze znajomymi. Choć oczywiście niesłabnącą popularnością cieszą się wyjścia do klubów i barów, to od kilku lat do łask powracają domówki. Zaproszenie mniejszej lub nawet nieco większej grupy znajomych wymaga oczywiście pewnych przygotowań, a nawet niewielka impreza to konieczność zorganizowania poczęstunku. Dobra wiadomość jest taka, że nie trzeba spędzić wielu godzin w kuchni, by przygotować atrakcyjny i smaczny karnawałowy bufet.
Spotkanie w gronie znajomych – jaką formę wybrać
Zaproszenie znajomych na domówkę wymaga pewnych przygotowań. Będziecie tańczyć? Czy to raczej towarzyskie spotkanie dla rozmów i miłego spędzenia czasu? Pierwsza wersja na pewno pociągnie za sobą konieczność wygospodarowania wolnej przestrzeni, ale warto też zadbać o wygodne miejsca do siedzenia. Choć przyjęcie w domu kojarzy się zwykle z siedzeniem przy stole, to można pomyśleć o zmianie tego schematu. Po co usadzać gości w wyznaczonym miejscu. Niech każdy wybierze z kim i w którym momencie chce porozmawiać. W takim otoczeniu wszyscy będą czuć się znacznie swobodniej. Można stanąć, usiąść przy stole, na kanapie, przysiąść z konkretną osobą lub w grupce. Taka forma pozwoli na lepszą integrację i da możliwości każdemu porozmawiania z każdym.
Dla tego typu spotkań najlepszą formą poczęstunku jest bufet. Także dlatego, że można go przygotować wcześniej i nie trzeba w trakcie przyjęcia biegać do kuchni, by przynieść jakieś danie. Można zawczasu przygotować sobie ewentualne dokładki, by szybko uzupełnić braki. Bufet to także swoboda dla gości, którzy mogą częstować się według swoich upodobań. Warto tylko pamiętać, szczególnie jeśli ma się znajomych, którzy np. nie jedzą mięsa czy laktozy, by uwzględnić to w zestawie przekąsek i dań znajdujących się w bufecie. Przygotowanie bufetu nie jest trudne. Można przygotować wcześniej sałatkę, pokroić warzywa i ustawić miseczki z dipami, do tego podać produkty mięsne, takie jak np. suszone, pokrojone cienko kiełbasy, salami, chorizo i szynkę, wędzone przekąski mięsne i inne. Doskonale komponują się z nimi oliwki i sery w różnych odmianach, zarówno te twardsze, dojrzewające, jak i miękkie. Bufet można uzupełnić pieczywem, krakersami, ale także pysznymi kiszonkami.
Słodycze na karnawałowej domówce
Poczęstunek można oczywiście uzupełnić słodyczami. I tu znów doskonale sprawdzają się takie potrawy, które można pogryzać od czasu do czasu. Niewielkie ciasteczka, które można upiec wcześniej, przygotowane samodzielnie trufle, czy na przykład chałwa słonecznikowa z Ukrainy w niewielkich porcjach. Chałwę można też użyć do przygotowania deserów podawanych w małych kokilkach, takich, które wystarczają na kilka kęsów, więc nie powodują zagłodzenia.
Spotkanie w gronie przyjaciół to wspaniały czas, który służy budowaniu więzi i relacji. To także okazja do wspólnej zabawy i śmiechu. Jeśli towarzyszy mu pyszny, a zarazem prosty w przygotowaniu poczęstunek, można spodziewać się pełnego sukcesu.